Hřebíčková tinktura

Desinfikuje, prospívá dásním, pomáhá při aftech a při bolestech v krku ulevuje kloktání roztoku, jehož sílu můžete vždy přizpůsobit svým potřebám.
Sušená poupata Hřebíčkovce vonného, nebo-li obecně známe koření "Hřebíček" obsahuje , mimo jiné silici, která má antibakteriální a desinfekční účinky, ale hlavně má schopnost zklidňovat zubní nervy, což využívá i stomatologie v mnoha přípravcích k ošetření zubů.
Příprava hřebíčkové tinktury je velmi jednoduchá, nepotřebuje žádné speciální komponenty a tak by neměla chybět v žádné domácí lékárničce.
20 g hřebíčku lehce podrťte v hmoždíři, nebo například válečkem a nasypte do 0,5 litru vodky, protřepte a nechte louhovat.
Po cca 3 týdnech - vodka změní barvu do hnědé, je tinktura hotová. Můžete jí přecedit, ale není to nutné.
Vhodné je odlít si do menší lahvičky s kapací vložkou a dát si jí do koupelny, kde pár kapek do skleničky s vodou funguje mohem lépe než komerční ústní vody.

Text je vlastnictvím Hana Hejzlarová - Rosby Czech s.r.o.